Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Odkrili največjega prednika škorpijonov

London - Britanski znanstveniki so našli fosil klešč starodavnega 2,5 metra velikega morskega škorpijona za katerega menijo, da gre za največjega členonožca, ki so ga kdaj odkrili. Po najdbi fosila v skalah, starih 390 milijonov let, znanstveniki sklepajo, da so bili pajki, žuželke, raki in podobne živali veliko večje, kot so mislili do sedaj, je povedal paleontolog Simon Braddy, raziskovalec na univerzi v Bristolu.

Raziskava, ki jo je s še dvema sodelavcema opravil Braddy, in je bila ta teden objavljena na spletnih straneh časopisa priznane znanstvene inštitucije Royal Society, je pokazala, da gre za evripterida, morskega škorpijona, ki je skoraj pol metra daljši, kot so predvidevali in naj bi bil največji. Evripteridi naj bi bili predniki današnjih škorpijonov in mogoče celo vseh pajkovcev.

Klešče je pred nekaj leti našel Braddyjev sodelavec, prav tako paleontolog Markus Poschmann, v rudniku v bližini nemškega mesta Prüm ob belgijsko-nemški meji, kjer se je verjetno nahajalo starodavno rečno ustje ali močvirje. Poschmann je pojasnil, da so po izkopu posamezne dele klešč očistili, posušili in jih nato zlepili skupaj. Izdelali so tudi mavčni ovoj, s katerim so fosil nato stabilizirali.

Braddy je še pojasnil, da so bili morski škorpijoni kanibali, saj so se med seboj napadali in jedli, zato je bila velikost tako pomembna. Pred sto milijoni let so bili morski škorpijoni gospodarji vretenčarjem, vendar se je to tekmovanje končalo že dolgo nazaj, je še dodal Braddy.

Vir: DELO.si

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER