Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Okolju prijazni 'vetrovi'

Želodčno bakterijo značilno za kenguruje bi znanstveniki radi prenesli na govedo, da bi zmanjšali izpuste toplogrednih plinov.

  

 

 

 

Avstralski znanstveniki se trudijo, da bi želodčno bakterijo, značilno za kenguruje, prenesli na govedo in drobnico ter s tem zmanjšali izpuste toplogrednih plinov, ki ogrožajo podnebje.
Posebna bakterija v želodcih kengurujev skrbi za to, da v njihovih vetrovih ni škodljivega metana. Znanstveniki se zato trudijo, da bi bakterijo prenesli tudi na govedo in drobnico, ki 'proizvajata' velike količine škodljivih plinov. Metan, ki prihaja od goveda in drobnice, namreč predstavlja kar 14 odstotkov vseh emisij v Avstraliji, opozarja avstralska vlada.Raziskovalci še pravijo, da bi ta bakterija olajšala tudi prebavni proces živali ter zagotovila za 10 do 15 odstotkov boljši energetski izkoristek od zaužite hrane. S tem bi kmetovalcem prihranili znatne stroške pri krmi. Celo kmetje, ki se jim zdi zamisel o 'okolju prijaznih' vetrovih smešna, pravijo, da se na ta račun ne gre šaliti, saj Avstralija leto za letom trpi uničujoče suše in s tem pomanjkanje krme.

Nekateri avstralski znanstveniki pa ponujajo preprostejšo rešitev: Avstralci naj zmanjšajo vzrejo ovac in goveda ter namesto govedine in jagnjetine raje pojedo več kengurujevega mesa.

VIR: 24ur.com

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER