Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Akvarist iz Rusije uspešno zdrstil rilčasto činkljo

Ruski akvarist Mihajlov Oleg je sporočil, da je uspešno zdrstil Rilčasto Činkljo - Chromobotia macracanthus.

Mihajlov Oleg iz Ivanova v Rusiji, je zdrstil svoje Rilčaste Činklje prejšnji mesec. Približno sto, pet tednov starih mladičev se počasi približuje barvi odraslih primerkov. 

Kljub prejšnjim dokumentacijam drsti botij, kot je nedavna neuspešna drst rilčaste činklje Britanca Colina dunlopa (22 oktober, 2007), je Oleg zdrstil rilčaste činklje na popolnoma umeten način s pomočjo hormonov.

Oleg, profesionalni vzreditelj rib in ihtiolog, je uporabil dve injekciji izvlečka hipofize Ploščiča (Abramis brama), v razmiku 20 ur, s katerim je vzpodbudil razvoj iker in sprožil drst ter s tem pripravil ribe do reprodukcije.

Z injeciranjem rilčaste činklje s komercialnim izvlečkom hipofize iz druge ribje vrste, je Oleg vzpodbudil ovulacijo pri samici rilčaste činklje. Ikre so bile odvzete samici s tehniko, imenovano hand - stripping (smukanje ali iztiskanje iker – pogosta tehnika umetne drsti komercialnih konzumnih rib). Mleček samca je bil prav tako iztisnjen, ikre pa so bile oplojene z mešanjem mlečka in iker v posebni posodi ter kasneje prenesene v valilnico.

Najverjetneje se ta tehnika pogosto uporablja v komercialnih ribjih farmah v Jugo-vzhodni Aziji, kjer producirajo velike količine Rilčastih Činkelj za akvarijsko prodajo.

Razmnoževanje Rilčaste činklje

Odrasle primerke, ki so bili stari okrog osem je Oleg ločil na eno samico in dva samca, velikosti okrog 12-15 cm.

Oleg je povedal, da se je trudil drstiti primerke na tak način zadnji polni dve leti. Kakorkoli, ikre samic niso bile vedno pričakovane kvalitete, zato je več prejšnjih drsti spodletelo. Tokrat je samica producirala okrog tisoč iker in več sto jih je bilo uspešno oplojenih. Ikre so bile izvaljene umetno, v inkubatorju z razpršilcem. Začele so se valiti po 18 urah, pri 26,5 oC, mladice pa so pričele jesti nauplije artemije le en dan kasneje.

Oleg je tudi povedal, da so se pri mladicah pričele pojavljati štiri navpične proge že drugi dan. Kasneje ko so ribe odraščale so jim začele četrte proge izginjati in so dobile značilne tri navpične proge, kot jih imajo odrasli primerki.

Primerki za razmnoževanje, ki jih je Oleg dobil od Singapurskega gojitelja, so bili gojeni v 200 litrskem akvariju z mehko vodo (Gh – 8, Kh – 4) .

V akvariju je gojil šest primerkov, toda za drst je uporabil tri najboljše za katere je ocenil, da imajo najboljše drstne predispozicije.

Hormoni vzpodbujajo drst

Upraba hormonov za vzpodbujanje drsti pri ribah je strategija, ki se občasno uporablja v ribogojstvu, vendar je primerna le za izkušene profesionalce.


Hormonsko vzpodbujena drst se pogosto uporablja v akvakulturah s strani mnogih komercialnih ribjih farmerjev, ki jim omogoča drstiti ribe, ki se sicer same od sebe nebi drstile. Cela vrsta težko drstljivih rib se sicer prodaja na akvarijskem tržišču, pridobljena ravno na tak način.

Oleg je tudi povedal da je tovrstno tehniko in hormone že uporabil pri drsti Synodontis, Labeo, Botia in nekaterih drugih težkih primerkih. Na tak način pravkar drsti štiri vrste činkelj, vključno z Botia almorhae ali tako imenovano Yoyo činkljo.

Za Aquanubis prevedel in priredil:

Roman Gril – Diskus RoManijA

Originalno besedilo, pa si lahko preberete TUKAJ.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER