Aquashop
MrPet
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Triletna deklica skoraj umrla zaradi zaužitja zdravila za ribe

Triletna deklica je bila hospitalizirana v bolnišnico, potem ko je zaužila komercialno zdravilo za zdravljenje ribjih parazitov.

ichtija.jpg

Popila je približno 60 ml zdravila Wardley Ick Away, zdravilo ki bazira na 0,075% malahitnega zelenila in je pripravljeno za zdravljenje belih pik (Ichtyofririaza) in plesni (Saprolegna) pri akvarijskih ribah. Pri nas v Sloveniji se takšno zdravilo prodaja tudi pod imenom Costamed, Esha exit in podobno. 

Njen oče jo je našel z modrimi ustnicami in nohti prizadeto, kjer je bila budna in je jokala. Imela je znake stanja, ki mu v medicini rečemo cianoza (višnjevost kože), motnja ki povzroči pomodrelost kože in sluznice tako kot pri znižanju kisika v krvi.

Dekličina glava, roke, dlani, noge in stopala so prav tako pomodrela. Prav tako je trpela za metemoglobinemijo (methemoglobinemia), to je bolezen, pri kateri možgani ne dobijo več kisika.

V bolnišnici je bila zdravljena z metilenskim modrilom (to je naključno še ena kemikalija, ki se uporablja za zdravljenje plesni akvarijskih rib), ki je omogočilo, da si je deklica opomogla v 20 urah na intenzivni negi.

Henry Spiller, George Rodgers, Danetta Willias in George Bosse s Kentucky Regional Poison Center in Janice Sullivan z Univerze v Louisvillu so sporočili v  žurnalu Clinical Toxicology, da je po njihovem prepričanju to prvi dokumentiran primer zastrupitve zaradi zaužitja malahitnega zelenila (malachite green) in prvi primer methemoglobinemie po zaužitju te kemikalije.

Melahitno zelenilo je najbolj široko uporabna sestavina za akvarijske antiparazitska in zdravila proti plesnobi. Njegova sestava vsebuje kemikalijo imenovano leucomalachitno zelenilo ki se kopiči v ribjem tkivu. Študije na podganah domnevajo da je kemikalija kancerogena (causes cancer – povzročajo raka).

Melahitno zelenilo je sicer umaknjeno iz uporabe v akvakulturi, toda ostaja v prodaji za akvarijske namene, kjer je uporabno za nekaj primerov ribjih bolezni kot sta ihita in plesni.

Za več informacij glej: Spiller H, Rodgers G, Willias D, Bosse G, Sullivan J (2008) - Methemoglobinemia due to malachite green ingestion in a child. Clinical Toxicology, 2008, April, 46(4): 320-1.

Upajmo, da tovrstnih informacij zdravniki v Sloveniji nikoli ne bodo potrebovali, pa vendar.

Članek je opozorilo vsem, ki doma hranijo kakršno koli zdravilo v akvarijske namene, da ga hranijo tako, da ne pride v roke nepoučenim osebam, še posebej otrokom in tudi domačim živalim. Ko rokujemo s tovrstnimi pripravki bodimo previdni, ne vdihavajmo jih, se jih ne dotikajmo, pazimo da ne pridejo v stik s kožo, še posebej sluznico, da ne omenjam oči. Strogo upoštevajmo navodila proizvajalca, ob uporabi se tudi posvetujmo z veterinarjem in izkušenim akvaristom. V primeru, da izveste za podoben primer v Sloveniji, opozorite zdravnika na ta članek.


Originalen članek se nahaja na: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=1638

Roman Gril – DISKUS RoManijA

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER