Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Množičen pogin rib

V reki Ledavi v občini Turnišče je poginila tona rib. Razlog za prekmursko ekološko katastrofo je najverjetneje neustrezno urejena kanalizacija.

 

 

Okoli 9.40 ure dopoldne so policijsko upravo Murska Sobota obvestili, da je v reki Ledavi med naseljem Turnišče in Dobrovnik poginilo večje število rib. Policisti so opravili ogled kraja in v sodelovanju z ribiči ugotovili, da je poginilo približno 1000 kilogramov rib, med njimi vrste smuč, zelenika, klen in ščuka.

Ribiči so takoj zjutraj poklicali 112, kjer so jim dejali, da več kot obvestiti policijo ne morejo in naj sami pokličejo inšpekcijo. Na okoljskem inšpektoratu ukrepajo šele, ko je napisana kazenska ovadba zoper točno določenega storilca, enako tudi ribiški inšpektorat.

Policisti so obvestili tudi pristojnega inšpektorja iz Inšpektorata RS za okolje, prostor in energijo, o ugotovitvah pa bodo obvestili Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Do katastrofe je najverjetneje prišlo zaradi neustrezno urejene kanalizacije. Vsa kanalizacija največjega prekmurskega mesta se namreč vsakič po večjih nalivih zlije v Ledavo. Le-ta je ribe, ki so množično poginile, nosila proti Muri, kamor se izliva. Ribiči so nekaj rib za potrebe analiz sicer potegnili na kopno, ostala tona mrtvih rib pa še vedno plava po reki.

Župan občine Turnišče Jožef Koceta je za 24ur.com povedal, da je nad zadevo zgrožen. Veterinarski inšpektorat za okolje in prostor v Murski Soboti ga je prav tako opozoril, da bi za pogin lahko bila kriva čistilna naprava za čiščenje odpadnih vod, ki od leta 2001 oskrbuje bližnja štiri naselja. Analizo vode sicer opravijo vsak mesec, vzorce so odvzeli tudi danes dopoldne, a rezultati še niso znani.

 

 

VIR: www.24ur.com

 

 

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER