MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Indijski fantič se je znašel v bizarni »fish in penis« zagati

Nenavadna zgodba o mladi Siamski bojni ribici

penisfish1.jpg


Zdravniki, ki so zdravili 14 letnega fantiča iz Indije, so bili šokirani, ko so ugotovili, da je skozi njegov penis v sečni mehur, zdrsnila dva centimetra dolga riba.

 

Pacient, ki je bil hospitaliziran zaradi bolečin, neenakomernega uriniranja in akutnega urinarnega zadrževanja vode, v 24 urni periodi, je podal zanimivo razlago za tako neobičajen primer.

Podrobnosti v tem primeru, ki so bile zabeležene v The internet Journal of Urology, so razkrile, da je pacient trdil, da je riba zdrsnila v njegov penis, ko je vzdrževal njegov akvarij.

penisfish3.jpg

Ali je zdrsnila ali jo je potisnil?

Avtorja članka prof. G Vezhaventhan in prof. R Jayaraman, sta zapisala: »Ko je čistil svoj akvarij v hiši, je držal ribo v roki in odšel na stranišče, da bi uriniral.«

»Med uriniranjem, mu je riba zdrsnila iz roke in prodrla v njegov sečevod, nakar so nastali že omenjeni simptomi.«

Fantič je bil slišati mentalno in klinično povsem normalna oseba in brez predhodnih psihiatričnih bolezni.


Odstranitev

Podrobna preiskava z uporabo rentgenskih žarkov ni pokazala ničesar, toda ultrazvočna preiskava fantičevega trebušnega dela, je pokazala poln mehur in majhen »ehogen objekt«, kar je potrdilo prisotnost tujka v sečnem mehurju.

Vezhaventhan in Jeyaraman sta nato uporabila tehniko poznano kot cistouretroskopijo in insertirala poseben tip klešč v sečevod fantičevega penisa.

Na žalost je bila riba preveč spolzka, da bi jo lahko prijela, zato sta izbrala in uporabila tog ureteroskop s priborom, ki se običajno uporablja za odstranjevanje sečnih kamnov.

Tako sta urologa odstranila ribo, za katero na Practical Fishkeeping verjamejo, da je bila majhen primerek vrste Betta, dolžine 2 cm in 1,5 cm širine.

penisfish2.jpg


Tujek

Vezhaventhan in Jeyaraman po končanem postopku, strokovno poročata, da je samo-vstavljen tujek odstranjen iz genitalij in nižjega urinarnega trakta moškega.

Avtorja razlagata, da je to prvi evidentiran primer v medicinski literaturi, da je riba potovala navzgor po sečevodu, mimo mišice zapiralke in vstopila v sečni mehur.


Ta tujek, je bil vstavljen ali uporabljen kot samo vzburjanje, iz psihiatričnega, terapevtskega ali nedefiniranega razloga pacienta.

»Večina podobnih pacientov se sramuje, da bi razkrili da so si vstavili ali potisnili kakršenkoli objet v neobičajne telesne odprtine. Običajno povedo šele ko nastanejo komplikacije pri oteženem izločanju, krvavenju, bolečini ali nabreklosti, izlivu telesnih tekočin ali gnojnih formacij. Ta primer je svojstven.«


Po odstranitvi ribe, so že omenjeni simptomi izginili, fantič pa je bil kasneje vseeno poslan psihiatru.


Za več informacij o primeru glej: G. Vezhaventhan, R. Jeyaraman (2007) - Unusual Foreign Body In Urinary Bladder: A Case Report. The Internet Journal of Urology. 2007. Volume 4 Number 2.

 

Za aquanubis prevedel in priredil:
Roman Gril – DISKUS RoManijA
Slike: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=1773

 

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER