Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Veliki morski pes ima šibki ugriz

morski_pes

http://www.thejaws.com/sitebuilder/images/big_shark_jaws-290x298.png

Raziskovalna skupina, ki je študirala lovske sposobnost velikega belega morskega psa je našla dokaze, ki kažejo, da ima ta, sicer strašljivi predator dejansko precej šibek ugriz.  Pri več filmih - vključno z legendarnim Spielbergovim filmom "žrelo"...  

...je bil veliki beli morski pes prikazan kot lovec blagoslovljen z izjemno močnim ugrizom. Domnevno močne čeljusti  Carcharodon carcharias pa so zdaj postale vprašljive.

Glede na raziskave vodje Dr. Daniel Huber na Univerzi v Tampa na Floridi, imajo dejansko omenjeni psi, zelo šibke čeljusti za njihovo velikost in lahko pregriznejo svoj plen večinoma zaradi njihovih zelo ostrih zob ter zato ker zrastejo tako veliki.

Morski psi ne ugriznejo tako močno," pravi dr Huber.  V primerjavi s sesalci, imajo morski psi presenetljivo slab ugriz za njihovo velikost.  Levi in tigri so na primer opremljeni z veliko več moči, kot čeljusti morskega psa, v primerjavi telesne velikosti.  Huber navaja, da so sesalci razvili precej bolj učinkovite čeljustne mišice.

V študiji, so dr. Huber in njegova ekipa proučevali 10 različnih vrst morskih psov.  Ugrize malih morskih psov so izmerili dokaj preprosto, medtem ko so morali čeljustne mišice velikih morskih psov stimulirati z izpostavitvijo blagi električni energiji, kar je spodbudilo njihove čeljustne mišice.

Kot je omenjeno zgoraj, morski psi dejansko ne potrebujejo močnih čeljusti, saj zrastejo izredno veliki in so opremljeni z izjemno ostrimi zobmi.  Poleg tega imajo tudi prednost, saj imajo čeljusti tudi zelo široke.  Ko s svojimi zobmi trgajo žival, pogosto premikajo svoje zobe, kot bi z njimi žagali .

Dr. Huber upa, da njihova študija vodila k razvoju in zaščiti vrst morskih psov.

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER