Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Pesticidom izpostavljeni samci so manj privlačni za samice

Mehiški znanstveniki so ugotovili, da so samci mehiške živorodke Skiffia, iz družine Goodeidae, katerih matere (samice) so bile  izpostavljene insekticidom pred izlegom, manj privlačni za samice kasneje v življenju.

mehiska_zivorodka

 Slika:http://www.petfishtalk.com/rss_feeds/images/080319_amarillo.jpg

 

Študija obravnava izpostavljenost nizki ravni organofosfatnih insekticidov v času embrionalnega razvoja, brejih samic Girardinichthys multiradiatus. V raziskavi gre za izpostavljenost nizki stopnji metil parationa (s hranjenjem z namočeno hrano v raztopini, ki vsebuje insekticid), zelo strupen organofosfatni insekticid, ki se široko uporablja za živilske pridelke. Pri samcih povzroča manjše okrasne plavuti, manj intenzivne rumene barve, kar privede do manjše privlačnosti za samice.

 

Avtorji študije so mladiče vzredili v dveh pogojih. Kontrolirano so gojili samice ločeno, v normalnih pogojih in v pogojih onesnaženih s pesticidi.  Kasneje so izvedli poskuse na moških potomcih, samčkih omenjene živorodne mehiške vrste. Avtor je ugotovil, da so moški potomci, katerih matere (samice) so bile izpostavljene insekticidom, telesno manjše velikosti in relativno manjših velikosti okrasnih (hrbtnih, analnih in repnih) plavuti kot moški potomci samic, ki niso bile izpostavljene pesticidom.

 

Prav tako je ugotovljeno, da imajo insekticidu izpostavljeni samci, manj intenzivno rumene barve na škržnih poklopcih in okrasnih plavutih kot samci, ki niso bili izpostavljeni pesticidom.

 

Avtorji so ugotovili, da so pesticidom izpostavljene ribe imele slabši slog in način dvorjenja pred parjenjem, prav tako redkeje izvajajo bolj intenziven ples oz. dvorjenje, ki naznanja stopnjevanje približevanja, pred pričetkom parjenja te vrste

 

In nenazadnje. Avtorji so ugotovili, da so samice manj pripravljene z odzivom na parjenje, če so bile izpostavljene insekticidom, kot tiste, ki niso bile (manj privlačno dojemanje).

 

Avtorji sklepajo, da ti rezultati podpirajo idejo, da spolna selekcija lahko ogroža preživetje populacije in da ti antropogeni dejavniki lahko na ta način nesorazmerno vplivajo na vrste, pri katerih gre za intenzivno spolno izbiro partnerja za parjenje.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER