Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Odkrita nova vrsta rib v Indoneziji – Psihadelična riba

V plitkih vodah vzhodne Indonezije, so potapljači pri svojih aktivnostih, odkrili novo vrsto rib. Progasta riba rjavo-rumene barve se premika tako, da se odbija od morskega dna in skače kot žogica iz gume.

psihadelica

http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=6962878

Ribo so odkrili inštruktorji potapljanja v morju, ob otoku Ambon v vzhodni Indoneziji. Nanjo so naleteli nepričakovano in ugotovili, da gre pravzaprav za vznemirljivo odkritje. Rumenorjava riba ima zebraste črte, ki se raztezajo od njenih oči pa vse do repa.

 


Ugotovili so da gre za eno od vrst morskih žab in da riba spada v red Lophiiformes družina Antennariidae - rod Histiophryne. Riba ima na obeh straneh telesa plavuti, ki izgledajo kot noge, s katerimi se odriva-odbija od morskega dna. Pri tem iz škrg potiska vodo in se tako pomika naprej. Njeno telo je prekrito z več želatinastimi plastmi kože, ki jo ščiti pred zelo ostrimi koralami. Riba-žaba ima plosko glavo in ogromna zevajoča usta.


Potapljači so o tem odkritju obvestili strokovnjake, ki so ribi vzeli DNK in javnosti predstavili svoje ugotovitve.  Odkrili so namreč novo vrsto rib in ji nadeli ime psychedelica (psihadelična riba). Smatrajo, da je v Indoneziji še vedno veliko neodkritega ter, da je odkritje pokazalo neverjetno raznolikost otočja v Indoneziji.

 

Nekaj o tej zanimivi ribi tudi na strani washingtonske univerze, kjer navajajo, da so se menda z enako ribo srečali že v letu 1991 in nanjo "pozabili".

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER