Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Kit grbavec v piranskem zalivu

V Slovenskem morju lahko v zadnjih 14 dneh opazujemo kita grbavca. Ministrstvo za okolje in prostor pa ob tem opozarja na primerno obnašanje v njegovi prisotnosti.

kit-grbavec

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2009022805411683

Prav tako svetujejo, da se kitu - ta je zelo redek obiskovalec Sredozemskega morja, kaj šele jadranskega, ne približujemo na manj kot 100 metrov. V slovenskem morju je to njegov prvi dokumentirani obisk.

 

Kit grbavec je ogrožena vrsta kita, ki je zaščitena z mednarodnimi konvencijami in z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Vznemirjanje ali poškodovanje te živali je prepovedano in kaznivo in hkrati nehumano.

 

Kita, je prepovedano priganjati proti obali, ga usmerjati, se ga dotikati ali celo poškodovati. Prepovedano je plavanje s kitom in hranjenje. Vsa omenjena dejanja so tudi zelo nevarna. Ne glede na dejstvo, da so kiti miroljubni, so še vedno divje živali, ki lahko hote ali nehote človeka poškodujejo. Kit grbavec meri preko deset metrov in tehta okrog 20 ton, zato je udarec s plavutjo za človeka lahko usoden.

 

Z ministrstva za okolje opozarjajo:

"Če opazite kita v svoji bližini, ohranite vsaj 100 metrov razdalje. Ne izvajajte hitrih sprememb smeri in hitrosti. V primeru, da se vam kit približa, ne izvajajte nenadnih manevrov," so navedli. Udarci z repom po gladini so po navedbah ministrstva ponavadi znak vznemirjenosti. Če opazite, da je kit vznemirjen ali da ste ga vznemirili s svojo prisotnostjo, se čim prej, vendar počasi, oddaljite. Hitrost povečujte šele, ko je plovilo več kot 300 metrov oddaljeno od živali."

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER