MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Društvo Morigenos in napotki ob srečanju s kitom

V današnji novici bom predstavil društvo Morigenos, ki se ukvarja z raziskovanjem in zaščito morskih sesalcev in je v zadnjih dneh tesno povezano z gibanjem in zaščito kita grbavca, ki se giblje v piranskem zalivu.

  

Kit grbavec v piranskem zalivu

Morigenos - društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev je neodvisna in neprofitna nevladna organizacija, ki se posveča raziskovanju in zaščiti kitov in delfinov ter ohranjanju čistega in zdravega morskega okolja. 

»Morigenos« pomeni »rojen v morju«. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2001 in izvaja več projektov na področju znanstvenega raziskovanja, izobraževanja, ozaveščanja javnosti ter ohranitve morskega okolja.

 

Društvo Morigenos ima kot edina slovenska organizacija status partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega območja ob njem), katerega podpisnica je tudi Republika Slovenija. Društvo je tudi uradno priznano kot "društvo, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave".

Glavni projekt društva Morigenos je projekt proučevanja in zaščite delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskih ter okoliških vodah. Društvo Morigenos te živali pri nas proučuje in spremlja že od leta 2002 in je prvo dokumentiralo redno prisotnost rezidentne populacije velikih pliskavk na tem območju. Pred tem je bilo o delfinih v Sloveniji malo znanega.

 

http://www.morigenos.org/index.php?path=Megaptera

Kit grbavec (Megaptera novaeangliae) v slovenskem morju

Februar 2009

 

IZJAVA ZA JAVNOST

 

V slovenskem morju se že dva tedna zadržuje kit grbavec (Megaptera novaeangliae), ki je v javnosti vzbudil veliko pozornosti. Ker gre za redek dogodek, je razumljivo, da si ga želi vsak ogledati od blizu. Toda, takšno vedenje lahko povzroči veliko škode. Kit grbavec je vrsta, ki je zavarovana z domačo zakonodajo ter z mednarodnimi konvencijami. Vznemirjanje ali nadlegovanje kita ali poskus plavanja z njim je zato po Uredbi o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah kaznivo dejanje.

 

V primeru, da se kit tukaj hrani, ga lahko prisotnost plovil v njegovi bližini pri tem onemogoča. V kolikor pa je z njim karkoli narobe (bolezen, izguba orientacije), lahko prisotnost plovil povzroča le še dodatni stres, zmedenost in vznemirjenost. V takem primeru se lahko kit prične izogibati plovilom (le-to naključnemu opazovalcu morda ni očitno) in tako po nepotrebnem izgublja energijo, hrup motorjev pa lahko povzroči še dodatno izgubo orientacije.

 

Zato vsem, ki bi se radi odpravili s plovili na morje in si kita ogledali od blizu, svetujemo, da tega ne storijo. Tudi v društvu Morigenos smo se odločili, da bomo kita do nadaljnjega opazovali in spremljali le še z obale, saj ne želimo prispevati k nepotrebnemu vznemirjanju živali. Obenem želimo s tem dati zgled vsem ostalim. V prvih dneh njegove prisotnosti smo ga opazovali s plovila, ker je bilo nujno, da smo o njem zbrali čim več podatkov. Tako smo lahko identificirali vrsto kita, posneli fotografije, preko katerih bomo lahko ugotovili ali je kit že bil opažen kje drugje ter od kod je prišel, ocenili njegovo fizično stanje, opazovali njegovo vedenje in njegovo prisotnost dokumentirali. Ker smo na ta način zbrali vse bistvene podatke, ni več nobenega razloga, da ga še naprej opazujemo od blizu. Za spremljanje njegovih premikov in vedenja je opazovanje z obale popolnoma dovolj.


Vsem, ki bi želeli kita opazovati, svetujemo, da se odpravijo na cerkev Sv. Jurija v Piranu. Od tam je možno kita lepo videti, brez vznemirjanja živali. Daljnogled ali teleskop sta pri tem zelo koristna.

 

V kolikor kita opazite s plovila, vas prosimo, da upoštevate naslednja navodila:

 •  Kitu se ne približujte naglo, temveč vedno počasi, z minimalno hitrostjo.
 • Ne izvajajte naglih sprememb smeri ali hitrosti. Motorja ne prestavljajte vzratno, če to ni nujno potrebno. Motor naj bo v nevtralnem položaju oz. ugasnjen.
 • Nikoli ne postavite plovila neposredno pred kita, ne plujte neposredno za njim in plovila ne obračajte proti njemu.
 • Kitu se ne približujte na manj kot 100 m, na območju pa se ne zadržujte več kot 15 minut.
 • Kitu se ne skušajte približati pod vodo, plavati z njim ali se ga dotakniti. Takšno početje je lahko potencialno nevarno (fizične poškodbe in prenos bolezni). Kiti do ljudi sicer niso agresivni, toda žival vas lahko kljub temu hote ali nehote poškoduje. Udarec s plavutjo je lahko za človeka usoden.
 • Ne povzročajte nepotrebnega hrupa.
 • Če je na območju več plovil, naj bodo vsa na isti strani (na kitovi desni ali levi) in naj se držijo skupaj. Plovila naj ne obkolijo kita.
 • V polmeru 100 m od kita naj ne bodo naenkrat več kot 3 plovila.
 • V morje ne mečite plastičnih vrečk ali ostalih smeti. Kita ne skušajte hraniti.
 • Ne skušajte kita pregnati na odprto morje.
 • Ko območje zapuščate, to storite počasi in hitrost povečajte postopoma šele, ko ste od kita oddaljeni vsaj 300 m.

 

V primeru, da opazite kršitve omenjenih opozoril, o tem obvestite Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor na telefonsko številko 01/420 44 88 ali 112.

 

Vljudno vas prosimo, da nas o vseh nenavadnih opažanjih obvestite na 031 77 10 77. Hvala za razumevanje! Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.

 


Fotografije: Tilen Genov / Morigenos ©

Video posnetki: Ana Hace / Morigenos ©

http://www.morigenos.org/index.php?path=Morigenos_Kdo_smo

 

V slovenskem morju se je v zadnjem tednu pojavil zelo nevsakdanji gost. Že ves teden smo od različnih virov prejemali poročila o opažanju kita v slovenskem morju in okolici. Žival naj bi se pojavljala pri Trstu, Kopru ter Izoli, ni pa bilo znano za katero vrsto gre. Po nekaterih opisih bi lahko šlo za kita grbavca, ki pa v Sredozemskem in s tem tudi v Jadranskem morju ni stalna vrsta.

 

V ponedeljek, 16. februarja 2009 pa nas je poklical Toni Poropat, kapitan ladjice Solinarka in povedal, da je kita opazil. Na teren se je odpravila tudi ekipa društva Morigenos in v koordinaciji ter sodelovanju s predstavniki Morske biološke postaje Piran, Akvarija Piran, Fakultete za pomorstvo in promet ter lokalnimi ribiči kita tudi locirala. Raziskovalci društva Morigenos so vrsto kita takoj identificirali in potrdili, da gre resnično za kita grbavca. Gre za odraslo žival, dolgo približno 10-12 metrov, ki je bila videti v normalnem stanju in zaenkrat ni kazala očitnih znakov bolezni ali težav. Ni znano zakaj je žival prišla sem in ali bo z njo vse v redu.

 

Ekipa društva Morigenos je kita spremljala tudi 17. februarja in opazovala njegovo vedenje, premike ter vzorce dihanja. Pri tem so nam organizacijsko podporo znova izkazali na Fakulteti za pomorstvo in promet. O nenavadnem dogodku smo obvestili tudi sodelavce iz drugih delov Sredozemlja ter mednarodno znanstveno skupnost, ki se je na novico že odzvala. Fotografije kita, ki smo jih posneli, bomo primerjali s fotografijami kitov grbavcev, ki so se pojavljali v Sredozemlju v zadnjem desetletju, pa tudi s fotografijami grbavcev iz Atlantika. Tako lahko ugotovimo ali gre za žival, ki je že bila opažena kje drugje.

 

Člane Aquanubisa tako tudi po tej poti naprošamo, da o pravilih obnašanja do kita grbavca opozorijo ljudi, ki bi lahko prišli v stik s to izjemno živaljo in s tem prispevajo svoj delček v mozaiku ohranjanja teh izjemnih živali.

 

Roman Gril - DISKUS RoManija

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Vsebina je prenešena iz uradne strani društva Morigenos

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER