Fishbox
Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Morski pes kitovec rešen iz sladkovodnega kanala

Morski pes kitovec, ki je zašel  v sladkovodni kanal v Tajvanu se je v morje končno vrnil s pomočjo reševalcev.

 

Morski pes kitovec

Glede na poročilo iz Taipei Times je bil 3m dolg mladič morskega psa kitovca Rhincodon typus, opažen včeraj zjutraj v Tainan Canal-u v katerega je zaplaval skozi ribiško pristanišče Anping.

 

V The China Post omenjajo, da se je zbrala velika množica gledalcev, ki so opazovali ujeto ribo v kanalu. Gasilci in naravovarstveniki so za reševanje uporabili rešilni čoln in mrežo s katero so pomagali in usmerjali veliko žival nazaj proti morju. Morski pes kitovec, ki se hrani pretežno z majhnimi nevretenčarji, ki jih filtrira skozi usta je v kanal najverjetneje zašel, ker je sledil večji skupini rakcev ali rib proti sladkovodnemu kanalu. To je prvi tovrstni dogodek, ki je zabeležen v 90-letni zgodovini omenjenega kanala. Morski psi kitovci, so največje ribe na svetu, saj lahko dosežejo dolžino do 20m, in tehtajo tudi do 34 ton. Vrsta je zaščitena po dodatku k II konvenciji o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami flore in faune (CITES) in spada na rdeči seznam ogroženih vrst.

 

Morski pes kitovec, Rhincodon typus (Smith, 1828), je zadnjih nekaj let postal priljubljena tarča potapljaškega turizma, kar je pričakovati, saj je največja riba na svetu. Je počasi plavajoča  riba, ki filtrira plankton in se seli za njim. Najdemo ga v vseh tropskih in subtropskih morjih. Doseže lahko tudi starost 150 let. Spolno zrele postanejo pri približno 30. letih starosti. Njihova dolžina in velikost se z leta v leto zmanjšuje. Omenjene ribe se zadržujejo posamično lahko pa tudi v večjih jatah od 80 do 100 živali.

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER