Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Barreleye fish ali resnica je bolj tuja kot fikcija

Riba na sliki ni riba iz animirane serije Pixar studija. Je zelo resnična riba, ki ji je mati narava ponudila domovanje v globinah oceana.  

 

barelleye_riba

Macropinna microstoma

Njeno ime je Macropinna microstoma in je zmedla ihtiologe, saj je bila prvič opisana po Chapmanu že leta 1939.  

Macropinna microstoma, znana tudi kot Barreleye riba (sodčkastooka riba), je, napolnjena s fluidom v kupoli na glavi, skozi katero se jasno vidi notranjost njene glave.  Ribe živijo na globini 600-800 metrov, kjer preživijo večino svojega časa.

 

Čeprav je bila Barreleye riba znanstveno opisana že v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja, je njena prozorna kupolasta glava dokaj novo odkritje, saj se običajno ne vidi, ko se riba dvigne iz globine. Stare risbe rib ne prikazujejo tako, da se vidi del glave kot prozorna kupola. Prav tako ta vrsta, ni bila fotografirana vse do leta 2004.

 

Zaradi novih tehnologij, lahko sedaj raziskovalci mnogo lažje in bolj učinkovito raziskujejo globokomorske predele, kot kdaj koli prej. Prav tako se zaradi tega mnogo lažje učimo o čudnih bitjih, ki naseljujejo te nedostopne dele sveta.

 

Že dolgo je znano, da tubularne oči Barreleye ribe zelo dobro služijo zbiranju svetlobe, kar gre pripisati prilagoditvi na življenje v globinah oceanov, kjer je malo svetlobe.

 

Domneva se da so oči nepremične, velja pa tudi prepričanje da ima riba zelo ozek, navzgor usmerjen tunelski vid. Raziskovalca Bruce Robinson in Kim Reisenbichler iz Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) sta sedaj popolnoma spremenila domnevo, ki je kazala, da te ribe lahko obračajo svoje oči znotraj prozorne kupole, navzgor in naravnost naprej. Robinson in Reisenbichler sta opazila, da ob primernem plenu, npr meduzi, ki se nahaja nad ribo, riba obrne svoje oči navzgor proti plenu, preden obrne celotno telo iz horizontalnega v vertikalni položaj iz katerega zgrabi plen. To nakazuje, da si plen najprej samo ogleda s premikom oči in ga šele nato napade. 


Robinson in Reisenbichler sta se približala petim Barreleye ribam s pomočjo uporabe daljinsko vodenega vozila (ROVs) na globini 600-800 metrov blizu obale srednje Kalifornije.  Poleg opazovanja in snemanja rib v njihovem naravnem habitatu, sta raziskovalca tudi ujela dva primerka omenjenih rib in jih zaradi natančnejše študije, vstavila v akvarij za nekaj ur. Izkazalo se je da imata živa primerkai Macropinna microstoma,  lepo obarvane zelene oči, verjetno zaradi filtriranja sončne svetlobe iz površine oceanov ker tako lažje opazijo svetlikanje meduz s katerimi se prehranjujeo.

 

Robinson trdi tudi, da Macropinna microstoma lahko uporabi svoje izvrstne oči s katerimi zazna in ukrade hrano sifonofori*.

 

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

*Sifonofore (sifonofora - morski ožigalkarji, polipi in meduze) so vrste morskih nevretenčarjev ki pripadajo deblom cnidaria.  So kolonialne in v kolonijah lahko izgledajo skoraj kot meduze.  Najbolj znana sifonofora je nevarna Physalia physalis.

 

 

physalia_physalis Physalia physalis
 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER