Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Odrasli pleco odvržen v reko

Na brežini reke Leicestershire v Veliki Britaniji,  je bil najden 25 cm dolg mrtev som.

http://akvaforum.no/images/fish/liposarcus_pardalis_01.jpg

Soma oklepničarja je opazil med ribolovom na Grand Union kanalu v Wigstonu...

 

 

...14-letnI učenec Shaun Brown.  Prepričan je, da je ribo v kanal spustil akvarist, ki mu je prerastla akvarij. Ribo so kasneje opredelili kot Hypostomus plecostomus, ampak dejansko se zdi da gre za vrsto Pterygoplichthys, verjetno P. pardalis.

 

Shaun pravi, da je to gotovo najbolj zanimiva stvar, na katero je kdaj naletel v šestih letih pri ribolovu. »V Španiji sem pred leti ujel soma, ki je bil velik kot jaz, vendar ta je bil res čuden«, je izjavil Shaun.

 

»Som je izgledal kar malce strašljivo in mislil sem, da bi lahko bil celo malce nevaren. Česa podobnega tukaj ni videti. Najbolj pogoste so Platnice in podobno«

 

"Če bi takšno ribo ujel, bi jo zagotovo vrgel nazaj v vodo, vendar pa, ker je bil mrtev, sem mislil, da bi bilo dobro izvedeti, za kakšno ribo gre."

 

Ribiški znanstvenik Ian Wellby je povedal: "To ni nekaj, kar si želimo v sladkih vodah, vendar je povsem neškodljiv. To je prvi tovrsten primer zabeležen v Veliki Britaniji.  Je toplovodna tropska riba, ki ne bi mogla preživeti naše zime", je še povedal Wellby.

 

Britanski članek je še en opomin, da se je potrebno pred nakupom nujno pozanimati do katere velikosti zrastejo posamezne ribe, ki so sicer lahko ob nakupu prav prijazne ribice, ki kasneje zrastejo v strašljive velikane, mnogo prevelike za naše majhne »čebričke«. Prevelike in  mučene ribe, v mnogo premajhnih akvarijih, pa na koncu doživijo svojo usodo v bajerjih, ribnikih, rekah ali celo smetiščih, saj akvaristov in javnih akvarijev s primernimi, več tisoč litrskimi akvariji skoraj ni, ali pa imajo že tako polne kapacitete. Med ribe, ki so praviloma neprimerne in prevelike za povprečne akvarije tako spadajo Bengalski somi, večje vrste somov oklepničarjev pa tudi Oskarji, Piraje, Arowane, Arapajme, Pacuji in še cel kup južnoameriških ostrižnikov.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER