Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Pomen ovijanja Pritlikavega nitkarja pri parjenju

Japonski ihtiologi so ugotovili da samček pritlikavega nitkarja z oklepanjem okoli samice v času parjena v bistvu iztiska seme iz svojih testisov.

 

colisa_lalia

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=2309

 

V študiji o pritlikavemu guramiju Trichogaster lalius (prejšnje ime Colisa lalia), ki bo objavljena v prihodnji izdaji revije Ichthyological Research, sta Youichi Hayakawa in Makito Kobayashi opazovala paritveno obnašanje lalius T. v akvariju in z anatomsko histološko preiskavo proučila samčkov reprodukcijski sistem, da bi preverila vlogo oklepanja med parjenjem.

Avtorja sta ugotovila, da testisi pri samčku guramija niso podaljšani vzdolžno (tj. vzporedno z osjo telesa) kot pri večini rib, ampak so podaljšani latitudinalno (tj. glede na navpično os telesa).

Avtorja sta postavila hipotezo, da samec gouramija z ovijanjem svojega telesa, ustvari pritisk na testise, ki se nahajajo ravno v območju pokončne osi vrtišča pri ovijanju okrog samičke, zaradi česar se iztisne seme iz telesa (mehanizem je podoben kleščam za orehe).

To vedenje potrdi dejstvo da sperme praktično ne more izločati brez oklepanja. Takšno vedenje je značilno tudi za ostale vrste nitkarjev kot so  Trichogaster T., Trichogaster leeri in drugi.

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER