Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Pomoč akvarijev v mehiškem zalivu

Akvariji okoli mehiškega zaliva se pripravljajo za pomoč in rehabilitacijo prosto živečih živali, ki jih je prizadelo izlitje nafte v mehiškem zalivu. Na žalost je pomoč prepozna, saj študije kažejo, da bodo posledice okoljske katastrofe prizadele tudi prihodnje generacije divjih živali..

 Mehiski_zaliv

 
Foto: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=2916

 

Več kot 50 organizacij, vključno z nacionalnimi organizacijami kot so Akvarij v Baltimoru, Clearwater Aquarium, Audubon Aquatic Center in Minnesota Zoo so se zavezali, da svoj čas in sredstva namenijo za pomoč in rehabilitacijo prizadetih divjih živali, kot so želve, morske krave in morske ptice, kot tudi samo pomoč pri čiščenju. V skupno 32 nacionalnih pribežališčih za divje živali je v nevarnost izlitja nafte, zajeto pet držav Alabama, Louisiana, Florida, Mississippi in Teksas.

Monterey Bay Aquarium Research Institute's Division of Marine Operations, in Mote marine laboratory v skladu s sporazumom National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), je poslala visokotehnološko robotsko podvodno tehnologijo za preučitev podvodnega oljnega madeža.
Razlitje nafte, na globini več kot 1500 metrov, pokriva površino 2500 kvadratnih kilometrov.
 
Nafta onesnažuje morske prosto živeče živali na več načinov. Mrtve ribe, delfine in želve čistijo na kopnem. Strokovnjaki napovedujejo, da je to le vrh ledene gore in da so videli le približno 10% živali oz.  morskih ptic, ki so prizadete .

Izlita surova nafta lahko vpliva na živali tako da se utopijo, jim zamaši usta, poškoduje notranje organe, jih prisili, da se umikajo iz njihovega naravnega habitata. Zaradi tega so živali izpostavljene stradanju, ne morejo dihati s škrgami ali se zastrupijo s strupenimi plini.

To so le najočitnejše posledice surove nafte na površini morja, ki so jih ugotovili preden so sploh začeli raziskovati ostale učinke surove nafte in disperzantov, ki jih uporabljajo, v globjih vodnih plasteh zaliva.

Težave bodo nastale tudi, če olje ostane le v zgornjih plasteh zaliva, saj je to plast, ki je zelo bogata z zelo občutljivimi nevretenčarji in ribjimi mladicami.

Živali, ki so preživele površinsko onesnaženje bodo verjetno podvržene nižji stopnji razmnoževanja in življenjski dobi. Preživeli organizmi pa lahko vplivajo na zdravje večjih živali, ki se z njimi prehranjujejo.

Če bo razlita nafta dosegla plitvine koralnih grebenov, ima lahko trajen vpliv na razvoj in obnovo teh habitatov v prihodnjih letih. Če se bo razširila tudi na obalna mokrišča pa bo to imelo uničujoč vpliv na življenje in razmnoževanje mnogih vrst kozic, rakovic, rib, želv in drugih morskih živali.

Ameriška vladna ekipa strokovnjakov, ocenjuje, da znaša dnevno razlitje približno 12.000 sodčkov surove nafte na dan (zadnji podatki že kar 40.000 sodčkov), kar pomeni, da se lahko do začetka junija v zaliv sprosti do 516.000 sodov (82.000 ton), zaradi česar je povzročila okvara na naftni ploščadi Deepwater Horizon že dvojno količino izlite surove nafte v morje, ki se je pred leti izlila ob nesreči tankerja Exxon Valdez.

Nesreča tankerja Exxon Valdez po količini razlite nafte ne spada med največje, a je bila za okolje ena izmed najpogubnejših. Pri izogibanju nevarne ledene gore, je tanker, ki je prevažal okrog 190.000 ton nafte 24. marca, 1989, štiri minute čez polnoč zadel ob morski greben Bligh. Izteklo je okrog 38.800 ton nafte (z njo bi lahko do vrha napolnili približno 125 olimpijskih plavalnih bazenov).


Močno onesnaženih je bilo približno 320 kilometrov dotlej nedotaknjene obale, blago onesnaženih pa skoraj 2.100 kilometrov. Poginilo je približno 250.000 ptic, nekaj tisoč morskih vider, 300 tjuljnov, 250 orlov in 22 kitov. Obalo so čistili približno štiri leta, vendar so nekateri deli še danes onesnaženi. V najbolj dejavnem obdobju je pri čiščenju hkrati sodelovalo 10.000 ljudi, 1.000 ladij in čolnov ter 100 letal.

 

Če upoštevamo, da gre pri izlitju nafte v mehiškem zalivu že zdaj za dvojno količino razlite nafte iz tankerja Exxon Valdez pred leti in da se izlitje še kar nadaljuje, si skoraj ne moremo predstavljati kakšno razsežnost dobiva okoljska katastrofa v mehiškem zalivu.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER