MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Okoljske katastrofe na naftnih ploščadih se nadaljujejo...

Egipčanski uradniki so priznali, da je prišlo do uhajanja nafte iz ene od več naftnih ploščadih v Rdečem morju.

Rdece_morje_nafta

Foto

 

Razpoka je menda nastala na naftni ploščadi v Jebel al-Zayt severno od Hurghade in je onesnažila približno 100 milj2 morja (160 km) od obale turistične plaže.  Predstavnik vlade Magdy Rady je povedal, da je bila količina nafte iz razpoke omejena, vendar ni znano v kakšnem obsegu. Priznal je, da je bilo razlitje odkrito prejšnji teden.


Okoljevarstveniki trdijo, da iz razpoka nafta ponovno uhaja ter da vlada poskuša prikriti obseg škode zaradi bojazni vpliva na turistične obiskovalce Hurghade - ene od top turističnih destinacij Egipta.
Ahmed el-Droubi, biolog iz Hurghade iz zavoda za varstvo okolja (Hurghada Environmental Protection and Conservation Association - HEPCA) je povedal: "Prav danes sem prejel novico, da je olje ponovno pričelo uhajati iz razpoke, čeprav je bilo rečeno, da je bilo pred enim tednom ustavljeno."

 

Zavod HEPCAso potapljači ustanovili leta 1992. Po odkritju so takoj opozorili, da bo izlitje močno prizadelo okoljsko občutljiva območja.  "Severni otoki so zavarovano območje, izlitje nafte pa bo nanje zelo močno vplivalo," je dejal el-Droubi.  "Ta področja so zelo pomembna, saj so ena izmed zadnjih neokrnjenih krajev, kjer je veliko morskega življa, ki pa bo zaradi razlitja nafte močno oškodovan ... tako so že našli mrtve ptice in morske želve po otokih."


Mahmoud Ismail, vodja kriznega oddelka za okoljsko nesrečo, se z omenjenim ne strinja in izjavlja, da bo vpliv na večino plaž minimalen. Čiščenje bo izvedeno v nekaj dneh, čeprav je priznal, da bo najtežje delo čiščenje koral. Tawila Island, plaže bodo očistili v nekaj dneh, je še dejal in dodal, da so glede izlitja že imeli nekaj pritožb iz lokalnih hotelov.

 

Hurghada je nekoč veljala za eno najlepših svetovnih potapljaških lokacij, z več kot 1000 vrstami nevretenčarjev, 200 vrstami koral in 1200 vrstami rib, ki so v Rdečem morju.  Ogromen  turistični obisk pa je koralne grebene precej ogrozil, to razlitje nafte pa k temu dodaja še dodaten potencialni negativen vpliv na ribe in korale iz tega območja.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER