Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Fluorescentni ostrižniki vzgojeni na Tajvanu ali "Zlorabe se nadaljujejo..."

Tajvanski Svet za kmetijstvo je prejšnji teden sporočil, da je uspešno vzredil transgene, fluorescentne zelenoplavute zebraste ostrižnike (Amatitlania nigrofasciata) in skalarke (Pterophyllum scalare). Vzgojili so jih v sodelovanju z Academia Sinica (nacionalna raziskovalna akademija Tajvan).

  fluozebra

Foto: Fluo zebrasti ostrižnik

Ta dosežek, ali bolje rečeno, še ena zloraba naravnih organizmov v komercialne namene (opomba rg), je vrhunec sedem letnih prizadevanj in predstavlja največji »dosežek« gensko spremenjenih akvarijskih rib, ustvarjenih do sedaj, po Glofish ™ Danio Zebra (Danio rerio) in fluorescenčno japonsko riževko ali medako (Oryzias latipes). Slednja je dobila dovoljenje za prodajo na Tajvanu od leta 2003.

 

Po besedah dr Chen Chih-Yi, ki je vodil raziskovalno ekipo iz Cellular and organismic biology iz Academia Sinica, ki proizvaja transgene ribe, vzgoja transgenih ostrižnikov zahteva več napora zaradi manjšega nadzora nad drstjo zelenoplavutega zebrastega ostrižnika, v primerjavi z manjšimi ribami, ki so jih za enake namene uporabili pred leti. 

 

Raziskovalci so morali počakati na drst, da so lahko genske fragmente mikroinjecirali v ikre zelenoplavutega zebrastega ostrižnika.

 

Večja ovira, ki je nastala pri vzgoji skalark je nastala zaradi tega, ker pri njih ni bilo mogoče uporabiti enake metode mikroinjeciranja kot pri zebrastem ostrižniku.

 

fluoskalarka

Fluo-skalarke

V primeru skalark so uporabili elektroporacijo. Elektroporacija je namreč ena od uspešnejših metod umetnega povečanja prepustnosti membrane. Gre za kratkotrajno izpostavitev celice dovolj močnemu električnemu polju. Takšna izpostavitev privede do izrazitega povečanja prepustnosti membrane, ki mu pravimo elektropermeabilizacija oziroma elektroporacija.

 

Kot so sporočili so bili zebrasti ostrižniki na tak način vzrejeni do pete generacije, za skalarke pa ni bilo sporočenih informacij. Tehnologija je že prenesena v zasebne gospodarske družbe za komercialno proizvodnjo.

    

Potrebno  je še približno eno leto do zaključka preizkusov na terenu, saj je potrebno (predvidoma do konca leta 2011) zagotoviti, da tako vzgojeni ostrižniki ne bi imeli škodljivih učinkov na naravno okolje.
Za fluorescentne ostrižnike pričakujejo, da bodo hit okrasnih akvarijskih rib že leta 2012, pri pričakovani vrednosti (proizvodnje) najmanj 60 milijonov dolarjev letno.

 
Omenjene fluorescentne ostrižnike bo seveda v mnogih državah po svetu prepovedano prodajati ali uvažati, zaradi zakonodaje, ki zajema prepoved prodaje in uvoza gensko spremenjenih organizmov.

 

Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER