Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Baker v akvarijski vodi

005-Tilapiapar


Nizke koncentracije bakra v vodi povzročijo izgubo voha pri ribah. Le-ta se povrne, ko baker odstranimo iz vode.

Skupina znanstvenikov iz Univerze v Bolonji je dokazala, da nizke koncentracije bakra Cu(2+) povzročijo izgubo čuta za voh na podlagi odmrtja olfaktornih nevronov (nevroni, ki sprejemajo podatke o molekulah vonja) v olfaktornem epitelu (plast celic na površini sluznice). Njihove raziskave so pokazale, da se čut za voh po določenem času spet obnovi. V raziskovalne namene so uporabili zahodnoafriškega ostrižnika Tilapia mariae.
Znanstveniki so ostrižnika izpostavili različnim koncentracijam bakra za štiri dni, nato pa so ga prenesli v vodo, ki ni vsebovala bakra , da bi med okrevanjem opazovali morfološke spremembe.

Imunohistokemično barvanje na PCNA (jedrni antigen proliferirajočih celic) je pokazalo množično mitotsko aktivnost v osrednjem delu sluznice takoj po prenehanju izpostavljanja različnim koncentracijam bakra. Z mitotsko delitvijo so nastali nezreli nevroni kar izraža rast živcev povezano s fosfoproteinom GAP-43.

Po tridnevnem okrevanju se je migracija jedra v zgornji del epitela že končala, mitotska aktivnost pa ni bila več tako izražena. po desetih dneh se je olfaktorno tkivo že povsem obnovilo in pri primerjavi s kontrolnim tkivom ni bilo vidnih razlik. Sodeč po teh rezultatih se tkivo popolnoma obnovi po desetih dneh.

Vir: Practical Fishkeeping magazine

Torej previdno in v bodoče raje dvakrat premislite, preden boste v akvarij zlili sredstva proti polžem...

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER