Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Na Sumatri odkrili najmanjšo ribo

Znanstveniki so v močvirju na indonezijskem otoku Sumatra odkrili najmanjšo ribo, ki meri le 7,9 milimetra.

Odkrili najmanjšega vretenčarja

Kadar beseda nanese na velikost oziroma dolžino rib nikoli ne gre pričakovati jasnega odgovora. Pred tednom dni je bila objavljena novica, da so odkrili najmanjšo ribo (torej tudi vretenčarja) na svetu, ki v dolžino meri pičlih 7,9 mm. Drobceno bitje z imenom Paedocypris genus so odkrili v temni vodi šotnih močvirij na indonezijskem otroku Sumatra.

Samica ribe vrste Photocorynus spiniceps, dolga 46 mm, ima na hrbtu nekaj, kar izgleda kakor drobcen izrastek. V resnici gre za 6.2mm dolgega samca, ki je najmanjši spolno zreli vretenčar na svetu.

Toda članek, objavljen v septembrski številki znanstvene revije Ichtyological Research pravi, da je najmanjša riba na svetu nedavno odkrita Photocorynus spiniceps, ki živi na Filipinih. Spolno zreli samec te vrste meri vsega 6,2 mm. Samica te vrste je v primerjavi s samcem naravnost "ogromna", saj v dolžino meri 46 mm. Samec ribice vso življenje preživi "prilepljen" na samico, ki je pri nekaterih vrstah po teži tudi do pol milijonkrat večja od samcev. Medtem, ko samica skrbi za plavanje in prehranjevanje je naloga samca zgolj reprodukcija. Znansveniki temu pravijo, da je samec zgolj spolni parazit.

Znanstveniki redno poročajo o odkritjih vse manjših ribe. Leta 2004 so iz Avstralskega muzeja sporočili, da so na območju Velikega koralnega grebena odkrili primerek koralne ribice Schindleria brevipiguis, ki meri vsega 7 mm. Na žalost pa uničevanje življenjskega prostora ogroža preživetje minirib in s tem nadaljnje raziskovanje.

Vir: VEČER

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER