Fishbox
Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Slabo kaže morju in njegovim prebivalcem

16097816
Svetovna morja postajajo tako kisla, kot so bila pred 65 milijoni let, ko so na Zemlji izumrli dinozavri.

Prekomerne emisije ogljikovega dioksida (CO2), ki jih skušajo brzdati industrializirane države na podlagi mednarodnih sporazumov, nimajo negativnih posledic le na ozračje, temveč vplivajo tudi na življenje v morjih. Približno polovica vseh emisij CO2, ki so se doslej sprostile vse od začetka industrijske revolucije v 18. stoletju, je namreč končala v morjih, ugotavljajo raziskovalci Royal Society, britanske akademije znanosti.
Deli tega ogljikovega dioksida, ki se raztaplja v oceanih, se spremenijo v ogljikovo kislino, ta pa načenja vse snovi, ki vsebujejo apnenec.
Najbolj so prizadete školjke in korale, poleg njih pa tudi morske živali predvsem na južni polobli, ki imajo oklep in predstavljajo pomemben del prehranjevalne verige v morjih. Njihovi apnenčasti deli organov so namreč izpostavljeni kislini. Povišana vsebnost ogljikove kisline vpliva tudi na fitoplankton, kot se imenujejo mikroskopsko majhni rastlinski organizmi, ki so v morskih vodah.
Raziskovalci washingtonske nevladne ustanove Carnegie Institution so primerjali posamezne dele fosilnih ostankov živali iz posameznih obdobij zemeljske zgodovine. Ugotovili so, da se je kemična sestava oceanov podobno kot v našem času dramatično spremenila pred okrog 65 milijoni leti, ko so na Zemlji izumrli dinozavri.
"Geološka zgodovina je pokazala, da lahko posledice prevelike kislosti oceanov trajajo več deset tisoč let," je povedal Ken Caldeira, predstavnik Carnegie Institution. "Toda biološko okrevanje lahko traja celo več milijonov let. Prevelika kislost oceanov lahko uniči številne živalske in rastlinske vrste v morjih." Caldera je dognanja ta teden predstavil na kongresu geologov in oceanografov na Havajih.
Fosilni ostanki živali kažejo nenadno izumiranje živalskih vrst, ki imajo oklep iz kalcijevega karbonata in živijo v zgornjih morskih plasteh. Hkrati se je povečalo število tistih vrst, ki imajo oklep iz silikatnih snovi, odpornih na kisline.
Nazadnje so bila svetovna morja na robu katastrofe pred 55 milijoni, ugotavljajo raziskovalci. Tudi takrat se je nenadoma povišala povprečna globalna temperatura ozračja, posledica pa je bilo sproščanje velikih količin metana in ogljikovega dioksida.


Vir: www.24ur.com

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER