Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Školjke v mulju Perniškega jezera v bližini Maribora

Rešena školjka prinese zadoščenje
Naravovarstveniki selijo školjke - V pomoč jim je posebna naprava, imenovana ekološka ladja - Postopek poskušamo čimbolj prilagoditi njihovim življenjskim zahtevam


"Te dni izsušujejo del Perniškega jezera, kjer bo tekla avtocesta. Izsuševanja so se lotili s posebno napravo, imenovano ekološka ladja, ki poleg mulja srka smeti, te pa nato loči od mulja. Mulj iz tega dela jezera bodo prenesli ob rob nove avtoceste, kjer bo imel vlogo varovalnega nasipa. V mulju pa so poleg smeti svoj dom našle sladkovodne školjke, ki jih naravovarstveniki sedaj selijo iz spodnjega v zgornji del Perniškega jezera.


"Na tak način bomo ohranili vrste, ki so na seznamu ogroženih," je prepričan dr. Rajko Slapnik."Posebnost ekološke ladje je dodatna naprava za sortiranje odpadkov. Ta mulj ločuje od školjk. Školjke potem dajo v vodo in jih peljejo v zgornji del jezera. Takšnih školjk še niste videli," je bil nad njihovo velikostjo navdušen lastnik ekološke ladje" Ludvik Valand. V tem delu Perniškega jezera so po njegovi oceni trije metri mulja, vode pa je tri četrt metra. Sicer pa so z ekološko ladjo maja čistili tudi Dravo, kjer so z dna posneli meter mulja.

"Te školjke so pri nas ogrožene in so na Rdečem seznamu ogroženih vrst živali. Prav zaradi tega so potrebni vsi ti ukrepi. Pred kakršnimkoli posegom v njihovo okolje je treba izdelati študije in školjke poskusiti rešiti," je povedal" dr. Rajko Slapnik�, ki se na Biološkem inštitutu Jovana Hadžija ukvarja s preučevanjem mehkužcev, sladkovodnih školjk in polžev. Pojasnil je še, da školjke, kakršne so našli v Perniškem jezeru, večinoma živijo v počasi tekočih vodah oziroma jezerih in ribnikih, tako da jih najdemo tudi v Blejskem jezeru in na Ljubljanskem barju. Ker pa so vode čedalje bolj onesnažene in ker je vse več izsuševanj, so ogrožene.

Školjke pobirajo iz zgornjih 20 do 30 centimetrov mulja. Ta mulj presejejo na rešetu, potem pa poberejo žive školjke in jih kasneje odnesejo v zgornji del jezera. Tam jih enakomerno porazdelijo po jezerski gladini. V jezeru so tudi prazne lupine in nekaj jih bodo odnesli na inštitut, kjer jih bodo vključili v študijo, ostale pa bodo zavrgli. Školjke živijo ves čas v vodi, zato bi se na suhem zelo hitro izsušile. Tako morajo biti pazljivi pri prenosu - v zgornji del jezera jih prenesejo dvakrat dnevno. "Postopek poskušamo čimbolj prilagoditi njihovim življenjskim zahtevam, tako da med prenosom ni poginila niti ena. Biotop v zgornjem delu jezera je povsem enak kot tu v spodnjem, tako da tudi kasneje ne bi smelo biti nobenih težav," je še zatrdil Slapnik.

Sicer pa preseljevanje školjk pomeni prelomnico: "Po mojih izkušnjah je to prvič, da so se pri gradnji avtoceste zadeve lotili tako, da so upoštevali naše predloge oziroma zahteve, da je treba školjke preseliti. Še pred nekaj časa bi to naredili brez naše intervencije. To je velik korak naprej." Tudi ministrstvo za okolje in prostor si prizadeva, da bi ti ukrepi postali čim bolj splošen pojav, vendar, kot pravi, to še vedno ni pravilo. Kljub temu pa ostaja optimističen in meni, da bodo v prihodnosti podobne intervencije naravovarstvenikov vendarle prej pravilo kot izjema: "Na tak način bomo ohranili vrste, ki so na seznamu ogroženih. In zdaj vsaka školjka, ki jo rešimo, pomeni zadoščenje."

Vir: VEČER

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER