Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Bo zaradi EU zares trpelo več milijonov živali?

Aktivisti za pravice živali proti evropskemu projektu REACH

Ta teden nameravajo aktivisti za pravice živali pred trgovinami Lush po Evropi spodbujati mimoidoče naj pri posebno oblikovanih stojnicah pred tovrstnimi trgovinami glasujejo proti testiranju na živalih v Evropi. Podpisane glasovnice bodo poslali evropskim poslancem in lokalnim vladam.

 Kampanja, ki se v Sloveniji pričenja v sredo, 2. avgusta ob 12. uri na Ciril -Metodovem trgu v Ljubljani, si prizadeva za spremembo programa EU za testiranje kemičnih spojin, imenovanega REACH, ki naj bi, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zahtevala preizkušanje okoli 30.000 kemičnih spojin, ki so bile na trgu pred letom 1981 in v roku enajstih let testirane na okoli petih milijonih živali. S tem naj bi program REACH postal največji program v evropski zgodovini, ki vključuje poskuse na živalih.

Kot še pišejo v sporočilu za javnost naj bi Kozmetična direkta EU leta 2009 prepovedala preizkušanje kozmetičnih izdelkov in sestavin na živalih v državah EU. Prepovedano naj bi bilo trženje kozmetičnih izdelkov testiranih na živalih, a naj bi se lahko zaradi trenutnih predlogov v okviru programa REACH večina sestavin uporabljenih v kozmetičnih proizvodih še zmeraj preizkušala na živalih. To bojda velja predvsem za sestavine uporabljene tudi v drugih industrijah.

V obdobju, ko se v Bruslju bliža drugo branje zakonodaje, se je v vrsti dogodkov, ki izpostavljajo trpljenje živali v primeru sprejetja omenjene zakonodaje v trenutni obliki, k mednarodnemu podjetju Lush, ki proizvaja "kozmetiko brez krutosti", pridružila tudi neformalna pobuda LjudjeZa.org.

Branka Vičar, predstavnica LjudjeZa.org trdi, da pobudi poskusom na živalih nasprotujejo zaradi etičnih in znanstvenih razlogov, "čeprav je preizkušanje kemičnih spojin iz varnostnih razlogov pomembno tako za človekovo zdravje kakor tudi za okolje, ni nobenega razloga za zastrupljanje živali med procesom. Poleg nepredstavljive bolečine in trpljenja, ki ju morajo živali preživljati med poskusi, se tako pridobljeni podatki ne morejo verodostojno prenesti na človeka."

Andrew Butler, koordinator mednarodne kampanje Lush je prepričan, da so se kupci izrecno izjasnili, da ne želijo proizvodov, ki so testirani na živalih, "čeprav se je EU na to odzvala z vnašanjem določenih pozitivnih sprememb v Kozmetično direktivo, pa se s tem, ko v okviru programa REACH dovoljuje masovna preizkušanja na živalih, kruto norčuje iz predlagane prepovedi preizkušanja na živalih, ki bi stopila v veljavo leta 2009."

Ob odmevnem naslovu sporočila za javnost, "V okviru programa EU za testiranje kemičnih spojin bo trpelo in umrlo več milijonov živali", pa se ob koncu sporočila, kjer je zapisana spletna stran omenjenih trgovin lahko le vprašamo ali je vse skupaj le velika reklamna kampanja, ki bi se je nekateri radi poslužili brezplačno na račun medijske naivnosti, ali pa je EU s programom REACH zares storila "šokantno potezo", kot so akterji še zapisali.

Vir: VEČER

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER