MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Prva žrtev nove islandske politike

Vsako leto naj bi ujeli 39 kitov
Islandija je prekršila 21-letno mednarodno prepoved kitolova, saj je ubila brazdastega kita, ki spada med ogrožene živalske vrste.

Ulov se je zgodil v skladu z odločitvijo države, da bo ponovno dovolila komercialni kitolov, ministrstvo za ribolov pa je v torek sporočilo tudi, da bo dovolilo ulov devetih brazdastih in 30 ščukastih kitov letno. Islandijo je zaradi ulova že opomnila Evropska komisija in jo pozvala, naj premisli o svoji odločitvi o kitolovu, odzvale pa so se tudi številne okoljevarstvene organizacije.

Posledice se že čutijo
Odločitev Islandije za ponovno uvedbo komercialnega kitolova je že čutiti tudi v turizmu, saj so mnoge turistične agencije odpovedale izlete na Islandijo. Mnogo ljudi je protestiralo, da ne bodo obiskali države, dokler bo dovoljevala kruto pobijanje kitov.

Države ne spoštujejo mednarodnih določil
Mednarodna komisija za kitolov (IWC) je leta 1985 sprejela moratorij na komercialni kitolov in ga tako prepovedala z namenom zaščite ogrožene živalske vrste. Islandija je IWC leta 1992 zapustila in se ji ponovno pridružila šele leta 2002, a le pod pogojem, da je moratorij ne zavezuje.

Poleg Islandije, ki trdi, da je v njihovih vodah dovolj brazdastih kitov in da tam niso ogroženi, komercialni kitolov dovoljuje le še Norveška. Japonska zatrjuje, da lovi kite zgolj v znanstvene namene, vse tri države pa so samo leta 2004 skupaj pobile kar 1.400 kitov.

kit_show
Islandija bo kljub vsem opozorilom nadaljevala komercialni kitolov. Foto: EPA

 

Vir: Reykjavik - RTV SLO

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER