Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet
Aquashop

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Bomo čez 50 let ostali brez rib?

Znanstveniki opozarjajo, da je zelo verjetno, da bo v naslednji polovici stoletja v svetovnih morjih zmanjkalo rib.

V obsežni najnovejši študiji, ki jo je objavila znanstvena revija Science, znanstveniki opozarjajo, da so se zaloge rib že zmanjšale za tretjino in da se še zmanjšujejo, kar so pripisali predvsem preveč intenzivnemu izkoriščanju morskega dna.

ribica_1_show
Z bolj razumnim izkoriščanjem morskega dna, bi morska bitja lahko obvarovali pred izumrtjem. Foto: EPA

Znanstveniki menijo, da če ljudje ne bodo temeljito spremenili odnosa do morskih ekosistemov, se lahko zgodi, da bo to zadnje stoletje, v katerem bodo na Zemlji živela nekatera morska bitja.

Že leta 2003 naj bi bilo tik pred izumrtjem 29 odstotkov ribjih vrst, številka pa se letno povečuje. Projekcije, ki so jih izdelali raziskovalci, napovedujejo, da bo brez sprememb sedanjega stanja in upravljanja z morskim dnom število rib v morjih leta 2050 blizu ničle.

koraleeee_show
Zaradi uničevanja morskega dna se nam obeta izumrtje celotnega ekosistema. Foto: EPA

Slabši ulov
Zaradi zmanjševanja števila rib tudi novejša ribolovna tehnologija ne prinaša več pričakovanih uspehov. Kljub boljšim ladjam, večjim mrežam in novim napravam za iskanje rib, je svetovni ulov med letoma 1994 in 2003 upadel kar za 13 odstotkov.

Katastrofo je potrebno preprečiti

Študija prikazuje probleme na svetovni ravni, ne pripisuje pa izginotja rib posameznim dejavnostim, kot so preobsežni ribolov, onesnaževanje voda in uničevanje okolja. Ključno opozorilo znanstvenikov je, da je potrebno svetovne vode bolj zaščititi, kar je zapleten postopek, a se ga je potrebno lotiti čim prej in čim bolj natančno, da bi se lahko izognili katastrofalnim posledicam.

Vir: RTV Slovenija

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER