MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Amazonka je nekoč tekla v nasprotni smeri

Filadeldija - Amazonka, najdaljša reka na svetu, je pred 145 milijoni let verjetno tekla v popolnoma nasprotni smeri od današnje, so pokazale raziskave ameriških strokovnjakov.

18061027091642104-1


Ameriški geolog Russel Mapes je v sedimentnih stenah v osrednjem delu Južne Amerike odkril ostanke mineralov iz zgodnjega obdobja Zemljinega nastanka, ki so tja najverjetneje prišli iz vzhodnih delov celine. To naj bi se zgodilo pred 145 milijoni let, ko je Amazonka tekla proti zahodu.

Starost kamnin pove veliko

To teorijo potrjuje tudi dejstvo, da je se starost kamnin na vzhodnem in zahodnem delu južnoameriškega kontinenta razlikuje. Kamnine na vzhodu so namreč stare okoli 2,5 milijarde let, na zahodni strani pa so zaradi neprestanih geoloških aktivnosti v Andih veliko mlajše. Če bi Amazonka že od nekdaj tekla proti vzhodu, bi v njenih usedlinah našli minerale poznejšega datuma nastanka, ker bi jih reka "izpirala" s področja Andov, predvideva Mapes.

18061027091642104-2


Pojasnil je, da so bile usedline, ki izvirajo iz vzhoda, sprane iz višjih planinskih področij, nastalih v obdobju krede, ko sta se južnoameriška in afriška tektonska plošča ločevali ena od druge. Takrat je reka verjetno tekla proti zahodu in usedline, stare okoli dve milijardi let, prenašala proti osrednjemu delu kontinenta.

Amazonka je tekla tudi v dve smeri hkrati

Potem se je na sredini kontinenta dvignilo nizko hribovje, poimenovano Purus. Raztezalo se je v smeri sever-jug, kar je Amazonko razdelilo na dva toka, tako da je eden odtekal proti vzhodni strani oziroma proti Atlantiku, drugi pa proti zahodu v smeri Andov. V pozni kredi so kamnine začele polniti korito med planinskim andskim delom na zahodu in po več milijonih let nenehnega "zasipavanja" je voda prebila sloj usedlin ter začela teči proti vzhodu. Takrat se je oblikoval njen današnji tok.

(SiOL/Foto Reuters)

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER