MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Zgodilo se je 12. decembra leta ...Umrl je kit Keiko

Leta 2003 je zaradi pljučnice umrl najslavnejši pripadnik kitov vrste orka Keiko, ki je bil zvezda prvega filma o Free Willyju.

 

Keiko se je rodil leta 1977 ali 1978, leta 1979 pa ga je zajela ribiška ladja in ga tako ločila od družine. Keika so prodali islandskemu akvariju v Hafnarfjörður. Tri leta pozneje ga je kupil ontarijski Marineland, kjer je nastopal za občinstvo, pokazali pa so se tudi prvi znaki slabega zdravja njegove kože.

Leta 1985 ga je kupil zabaviščni park Reino Aventura iz Mexico Cityja. Sedem let pozneje je Keiko postal zvezda, Warner Bros se je namreč odločil, da bo svoj film o kitu Willyju posnel v Mehiki, tam pa je bil prav Keiko. Film je leta 1993 prišel v kinematografe in osvojil gledalce, še posebno otroke. Mediji so začeli poročati o Keiku, ki je takrat živel v neprimernih okoliščinah v Mexico Cityju. Zahtevali so, da studio, park in borci za pravice živali najdejo Keiku nov dom. Okoljevarstveniki iz Earth Island Institute so se naslednje leto vključili v akcijo, istega leta pa je bila ustanovljena fundacija The Free Willy Fundation, v kateri so zbrali štiri milijone dolarjev, da bi orki našli nov dom.

Leta 1995 je zabaviščni park Keika poklonil fundaciji, ki je tega leta prejela še okoli pet milijonov dolarjev, da bi lahko osvobodila Keika. 7. januarja 1996 so Keika, ki je takrat tehtal 3.500 kilogramov, preselili v Oregon Coast Aquarium, kjer je preživel dve leti in se v tem času zredil za več kot tono, prvič po ujetju pa je živel v novem bazenu, v katerem je bila naravna morska voda. Keika si je v Oregon prišlo ogledat več kot dva milijona obiskovalcev, o njem pa so posneli tudi dokumentarec. Keika so naučili loviti ribe, hranil se je z živimi ribami, njegovo zdravstveno stanje se je izjemno popravilo. 9. septembra 1998 so Keika prepeljali v Klettsvik Bay v Vestmannaeyjar, zanj pa je začelo skrbeti društvo Ocean Futures Society.

Leta 2000 je pod nazorom članov društva prvič zaplaval na odprtem morju, kamor so ga vrnili 11. julija 2002. Še vedno so ga nadzorovali, Keiko pa se je pridružil neki skupini kitov, ki je plavala mimo. V nekaj dneh je prepotoval 1.400 kilometrov in prispel do norveške obale. Septembra je sledil neki ribiški ladji in se znova družil z ljudmi, kar so želeli njegovi skrbniki preprečiti. Preselili so ga v Taknes fjord v upanju, da se bo nehal družiti z ljudmi. Keiko je doživel 27 let, kar je za orko, ki je skoraj vse življenje preživela v ujetništvu, zelo veliko, če bi živel v naravnem okolju pa je to malo.Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER